Stor analys – så går det i Trettondagscupen: ”Lottningen måste vara riggad”

Blogg

Då var det dags igen. Trettondagscupen. Det finaste vi har, typ. En tradition i nivå med Kalle Anka på julafton och nubbe på midsommardito. Värd att vårda.

Själv har jag varit med i stort sett sedan starten 1985. Först som nån slags maskot till Bråbo IK, där pappa spelade. Sedermera som spelare och under i princip hela 2000-talet i jobbet.

De två senaste åren har vi direktsänt cupen på OT.se. Det har varit dundersuccé med flera tusen tittare.

Vi sänder så klart nu också. Jag och min kommentatorsvapenbroder Eric Persson, OAIK-mittbacksklippan, kommenterar. Det brukar vara himla trevligt. I bland tittar vi på matcherna, i bland pratar vi om annat. Kika gärna in och häng med oss ett tag.

Vi drar i gång sändningen vid 9.55 på söndag och håller på hela dagen.

• • •

Eftersom jag är en seriös kommentator så har jag ringt runt till lagens tränare och researchat. Den gängse uppfattningen är primärt att det har fuskats med lottningen.

Det har nämligen slumpat sig så att fjolårsfinalisterna Högsby och Ruda hamnat i samma grupp. Därtill har Oskarshamns AIK lottats in i samma grupp. Fjärde lag i dödsdödens grupp är stackars Ariel.

– Lottningen måste vara riggad, säger OAIK:s tränare Niclas Olsson, möjligen med glimten i ögat.

Jag har sökt Fifa-pamp Persson på IFKO:s kansli, fått fatt i honom, men glömde fråga om just lottningen.

Så vi utgår från att allt gått rätt till.

• • •

Vi lär se många prominenta nyllen på läktaren. Exempelvis lär OAIK:s nya tränare, John Allen, dyka upp.

• • •

Eftersom inte ens tränarna vet vilka spelare de kommer med till turneringen så är det oerhört svårtippat. Faktiskt helt omöjligt.

Men jag ska ge det ett försök.

Grupp A:

Här får IFK Oskarshamn, trots flera tunga tapp, gälla som klar favorit. Tekniska inomhussnillen som Habib Askar och Stephen Tchouate älskar Oscarsparketten och borgar för blåvit framgång.  Fårbo hade det tufft i Annandagscupen och BB 2001 och Rödsle bör inte kunna hota. Rödsle mötte för övrigt OAIK-barnen i en träningsmatch i söndags. OAIK vann med massor av mål, typ 10–2.

Fråga Johan Wigren (Rödsles tränare) om han minns hur många baklängesmål det blev, säger Niclas Olsson, OAIK-tränare.

Johan Wigren:

Jag minns inte. Men säg så här: jag dömde och det enda bra med matchen var domaren…, kontrar Rödsletränaren.

Tipset: IFKO till semi med maximal poäng. Fårbo tvåa och kan mycket väl nå semi som bästa tvåa.

• • •

Grupp B:

Dödsdödens dödsgrupp. Fjolårssegraren Högsby, fjolårsfinalisten Ruda, mesta Trettondagscupsmästarna Oskarshamns AIK.

Och så stackars Ariel.

Här blir det åka av. Jag tror att de tre förstnämnda är turneringens tre bästa lag. Tufft då att minst ett av dem ska missa semi. Kanske två, beroende på i vilken grupp vi hittar bästa tvåan.

På förhand måste Högsby ändå hållas som favorit. De har fått in regionens kanske bäste inomhusspelare, giganten John Hansson från Fågelfors, vilket ger en enorm stadga. Lägg därtill att inomhusspecialisten Ibrahim Doumbia är tillbaka i laget. De vinner gruppen.

Sedan tror jag att Ruda lägger beslag på andraplatsen. Sylvasse Jonatan Nilsson vräkte in mål i fjol och är med nu också. Sedan gillar jag alltid att titta på Olof Herdinius, spelaren med cupens vassaste split vision.

Oskarshamns AIK kommer helt utan a-lagsspelare. Det blir faktiskt ett rent 2002-lag som ställs på benen. Plus 03-an Hannes Johansson, son till OAIK-profilen Andreas ”Ea” Johansson.

Hannes påminner väldigt mycket om pappa i spelstilen – fast med den skillnaden att han har teknik också, säger OAIK-tränaren Niclas Olsson.

Jo, en a-lagsspelare har OAIK med, förresten. Peiman Eliassi coachar laget tillsammans med Olsson.

Tipset: Högsby till semi. Ruda tvåa, men bommar semi då lagen lär stjäla poäng av varandra. OAIK trea.

• • •

Grupp C:

Helt öppen grupp på papperet.

Fågelfors är inte alls vad de varit. Hela succéfutsalgänget är i stort sett borta. Får det tufft.

Krokstorp gör en spännande liten satsning med Eric Bengtsson (Stjärnanmålmaskinen) som ny spelande tränare.

Mönsterås kan ha något kul på gång och är duktiga inomhus. Dessutom kommer de med inomhusspecialisten Valon Seferi, som är ny från IFKO.

Stjärnan har plockat över Ariels tränarteam och har duktiga spelare i Mårten Rosén och skicklige Simon Kaupilla.

Tipset: Snurrar tombolan och säger att Mönsterås vinner gruppen och går till semi. Stjärnan utmanar främst. Men alla har chansen här och det kan bli en målskillnadsaffär.