Peg Parnevik – en av de smartaste bokningarna Latitud 57 någonsin gjort (och en genomgång av IKO:s playoffchanser)

Blogg

Skärmavbild 2017-02-23 kl. 00.02.05

Peg Parnevik med mamma Mia.

Foto: TT.

• • •

Latitud 57 släppte två ny artister i veckan. Jag brukar försöka luska ut vad som ska släppas, men här var jag helt lost. Hade inte hört någonting om vad som var på g.

Det blev Peg Parnevik och Sabina Ddumba.

Så här skulle jag betygsätta bokningarna som är klara hittills:

Peg Parnevik

Ur ett biljettförsäljningsperspektiv: CCCCC

Personligen: CC

Kommentar: Jag tror på fullt allvar att Peg Parnevik är den smartaste bokningen en festival som Latitud 57 – som riktar sig till alla – kan göra. TV3-programmet Parneviks är för barn och ungdomar (och mig) vad På spåret är för vuxna. Bara efternamnet får kidsen att gå i spinn. Jag har gjort en gallup bland mina barn (11 och 15) och deras kompisar och de är lyckligare än Mats Ronander och Kim Larsen ihop. Peg Parnevik är gigantisk i målgruppen och kommer att dra kidsen till Brädholmen, inget snack. Det kommer vara snudd på Gesslemycket folk när Peggan lirar, tro mig.
Sedan har hon faktiskt ett par inte så pjåkiga låtar också. Ain´t no saint är en dänga, liksom Sthlm nights och Ziggy and Carola är allt lite festlig. Med tanke på att hon förmodligen är ganska billig och hur mycket folk hon kommer att dra så skulle jag – med parametrarna pris, hajp, biljettförsäljning, snack på skolgårdar i beaktning – utnämna bokningen till en av de bästa Latitud 57 någonsin gjort.

Sabina Ddumba

Ur ett biljettförsäljningsperspektiv: CCC

Personligen: CCC

Kommentar: Bra på riktigt, naturligtvis. Tror att hon är relativt dyr att boka, men det är nog värt det. Sabina ger affischen cred. Hon legitimerar festivalen för de musikintresserade, de kräsna. Och så klart tilltalar även hon en yngre målgrupp. Superhitten Not too young har 36 miljoner lyssningar på Spotify och jag har hört den till leda här hemma. Bra bokning.

Per Gessle

Ur ett biljettförsäljningsperspektiv: CCCCC

Personligen: CCCCC

Kommentar: Kostar skjortan, men så klart en löjligt bra bokning när det ska krängas plåtar. Troligen den bästa av dem alla. Håkan included. Festivalen är ju i hamn i samma stund som namnet kablades ut. Jag vet att en del har problem med Gessle, jag har det inte. Han har varit med mig sedan pojkrummet. En av de största i landet, ever. På riktigt. Don’t Bore Us, Get to the Chorus.

Mustasch

Ur ett biljettförsäljningsperspektiv: CCCC

Personligen: CCC

Kommentar: Jag gillar inte riktigt Mellosellouten, men den gör naturligtvis att de blir mer poppis i ett sådant här sammanhang. Kommer locka folk och fä och varenda tonåring kommer stå och vänta på Änglahund. Själv ser jag fram emot att höra en av de bästa metallåtarna som gjorts av ett svenskt band: Double nature.

• • •

Trots att det presenterats fyra mer eller mindre tunga namn – Gessle, Mustasch, Peg och Ddumba – så återstår fortfarande en hel del att presentera.

Alla utom Mustasch lirar på fredagen. Lördagen står tom. Har ska det in åtminstone två tunga namn, inklusive en riktig headliner.

Jag vet inte vad det kan landa i, men ska jag sia så är det två namn som fladdrar förbi: Miriam Bryant och Magnus Carlson.

Båda skulle klara att ratta en headlinespot på Latitud.

Bryant vore ju en tvättäkta drömbokning att komplettera Gessle med för L57, hon går hem i alla åldrar. Carlson har fått ett rejält uppsving efter Så mycket bättre och lirar på Hasslöfestivalen en vecka senare och det händer att de båda festivalerna synkar lite. Det som hittills är presenterat i Karlskrona är: Per Gessle, Magnus Carlson, Miss Li.

Jag är lite rädd att Miss Li kommer dyka upp. Jag har svårt för henne och tror inte hon drar så mycket folk, men hon lirar på varenda festival i norra Europa i sommar känns det som, så, jo, risken är nog överhängande att hon landar in även här.

Lisa Ekdahl skulle heller inte förvåna mig om hon dyker upp. Det skulle nog funka, även om jag själv skulle sitta med benen i kors och sippa på en mojito då.

Little Jinder vore skoj. Bra ur alla perspektiv.

Noterar också att Magnus Uggla är ute och rullar i sommar och det hade ju naturligtvis kunna vara en festlig lördagsheadline – om det inte varit för att han redan spelat på Latitud två gånger. Så, nä, det lär inte hända.

Sedan hoppas man ju att det kan komma lite godis för oss som kanske inte längtar svinmycket efter New music friday-listan varje torsdagsmidnatt.

En Lorentz, en Amanda Bergman, en Jens Lekman (det kanske är omöjligt, men ändå), ett Avantgardet.

Något i den stilen.

• • •

Frågan är vad som hade hänt om IKO torskat mot Västerås i söndags. Det är en synnerligen vital – om än hypotetisk – frågeställning. Det går inte att överdriva utgången av den matchens betydelse.
Hade IKO torskat så tror jag att det hade kunnat vara en annan tränarkonstellation i båset nu.
Vill ni höra ett grundligare resonemang i ämnet, lyssna på vår podcast Ickedickedoa.

• • •

Nu blev det inte emellertid inte torsk mot Västerås och därmed förändrades IKO-världsbilden. Efter fem pinnar på två fajter är det nu i stället slurtspelsseriekamp som gäller.

Det vi kan konstatera är att det lär bli ett race in på upploppet. Så här ser tabellen ut just nu:

8 Almtuna IS 68

———————-

9 Vita Hästen 66

10 IK Oskarshamn 66

11 Modo 64

Kikar vi på kommande motstånd så…är det naturligtvis meningslöst att gissa utgången för fyra lag över fyra omgångar.

Det man ändå kan konstatera är att Almtuna, just nu över strecket, har ett intressant slutschema. Först bortafajter mot desperata Löven och finaljagande Karlskoga, följt av hemmamatchermot playoffkonkurrenterna Hästen och Modo.
De lär näppeligen gå rent.

På papperet har IKO kanske det lättaste restschemat av de inblandade med ett klart Västervik (som emellertid inte lär torska frivilligt i ett fullspikat BGHC), ett definitivt avhängt SSK, ett ingenmanslands-Tinkan och avslutningsvis ett kvalklart AIK.

Å andra sidan behöver sådant där inte betyda ett dyft.

Om en vecka vet vi vilket gäng som tar den sista SHL-kvalplatsen. En plats som för IK Oskarshamn – och det tål att påpekas – är värd en jäkla massa stålar. De brukar värdera en sådan plats till omkring en miljon kronor, då hajar vi alla vad det betyder.

Här har ni matcherna som återstår för de inblandade:

IKO
IK Oskarshamn  –  Västerviks IK
Södertälje SK  –  IK Oskarshamn
IK Oskarshamn  –  Tingsryds AIF
AIK  –  IK Oskarshamn

Hästen

Vita Hästen  –  Timrå IK
Västerås HK  –  HC Vita Hästen
Almtuna IS  –  HC Vita Hästen
Vita Hästen  –  Mora IK

Almtuna

Björklöven  –  Almtuna IS
BIK Karlskoga  –  Almtuna IS
Almtuna IS  –  HC Vita Hästen
Almtuna IS  –  MODO Hockey

Modo

MODO Hockey  –  BIK Karlskoga
Mora IK  –  MODO Hockey
Timrå IK  –  MODO Hockey
Almtuna IS  –  MODO Hockey