Lista: De kan bli kapten i IKO – han är mitt val

Blogg

Med ett par, tre spelare kvar att hämta in börjar det bli dags för ett av årets viktigaste beslut för IKO-ledningen – vem ska vara lagkapten?
Det är alltid ett viktigt ämbete, nu nog ännu viktigare. Dels handlar det om att efterträda Jonas Engström, kaptenernas kapten i någon mån, dels handlar det om att leda ett lag som sannolikt kommer utsättas för stormar, tromber, cykloner, som sannolikt (iaf sett till vad ALLA tror) kommer kajka runt i ett bottenträsk, som sannolikt kommer behöva stå till svars.
Den som blir lagkapten kommer att få gå i bräsch, kommer att tvingas vara en god och förtroendeingivande representant och talesperson för laget och föreningen.

Yada, yada, till saken.
Vad har vi för kandidater?

• • •

Först. Vi utgår här från att kaptenen finns i den befintliga truppen.
Sedan. Det finns ingen given huvudkandidat.
Men en kapten måste utses.

Vi kan börja med att sålla bort de som inte har intresse. Typ Heinerö, Sveningsson, Dahlström, Modigs. Det gänget.
Sedan tar vi bort målvakterna, de nya unga, några av de nya amerikanska. Näsén, Harlestam, Franzén, Kelleher, Goodwin. Ish.
Sedan har vi de som är på gränsen. Engsund, Söderqvist, Wahlberg, Reichenberg. Kanske kaptensmaterial, men räcker inte till.
Efter det landar jag i ett antal kandidater.
Och då handlar det om vilken väg tränarna väljer att gå.

• • •

Jag landar i en lista med sex kaptenskandidater:

Jesper Dahlroth

En av lagets bästa spelare i fjol. Trygg norrlänning. Rutinerad. Oerhört respekterad i gruppen. Var kapten i Asplöven 15/16. I mina ögon kanske ändå inte kaptenstypen. Däremot en av lagets absolut viktigaste informella ledare.

Simon Després eller Jake Newton

Buntar ihop dom. Skulle kunna vara en väg att gå om man vill gå all in. Sannolikt två nyckelspelare. Després med sina enorma NHL-meriter, Newton med sitt utåtagerande sätt att vara, sina verbala ledaregenskaper. Men jag tror inte riktigt på det. Dels för att de ändå är oskrivna kort, dels för att det en sådan här säsong är extrem viktigt att ha en kapten som talar allas språk, då menar jag även emotionellt, som sömlöst kan prata med fans, lagkamrater, media och ledning. Stå upp, stå till svars. Där kan språket vara ett hinder.

Joakim Thelin

Fyller 27 i september. Vältalig, utstrålar pondus numera. Känns som att han mognat, men ses ändå inte som en kaptenstyp. Aldrig ens varit assisterande. Men jag känner att det finns nåt kittlande med honom. Var enorm – ENORM – på isen i kvalet, har gruppens och fansens förtroende. Lär få en framskjuten roll. Skulle kanske kunna funka, eller? Högoddsare, dock.

Arsi Piispanen

Har egentligen aldrig, bortsett från juniorlandslaget, varit kapten. Men han har hela tiden vuxit som ledare. Inte minst språkligt. Behärskar numera både svenska och engelska utan och innan. Varit assisterande två säsonger i IKO. Besitter en naturlig, behaglig pondus efter sex säsonger i klubben, då han snudd på alltid varit lagets bästa spelare. Redan nu en legendar. Lär få tröjan hissad i efter karriären. Har allas – ALLAS – respekt, är ofta den som pratar i omklädningsrummet redan nu. Frågetecken för om han kommer ta en given plats, kan man ha en kapten som eventuellt sitter på bänken då och då?

Oskar Nilsson

Lagets talesperson i mångt och mycket. Älskar att snacka, älskar att skoja, älskar att sticka ut hakan. Störtskön person och en av lagets absolut vassaste spelare. Känslan är dock att han är en perfekt assisterande kapten, där man kan ta ut svängarna lite mer. Har aldrig varit kapten, däremot assisterande sex av de sju senaste säsongerna. Given informell ledare, men nog inte kapten.

Henrik Nilsson

Ny back, senast i Pelicans i Finland. Innan det flera SHL-säsonger med Karlskrona. Stockholmare. Av naturliga skäl har jag inte full koll på hans ledaregenskaper, men de intervjuer jag sett med honom ger ett väldigt gott intryck. Verbal, trygg, välformulerad, känns sympatisk. Smart. Kaptens-aktigt. Lär dessutom vara helt given i laget. Har emellertid aldrig varit kapten och är ny i klubben, då är det så klart tufft att få det stora ansvaret.

• • •

Med allt detta vid handen, här har ni (med några spelare kvar att värva) min kaptenskvartett just nu:

Lagkapten: Arsi Piispanen.

Assisterande: Oskar Nilsson, Jesper Dahlroth, Henrik Nilsson.

Brasklapp: Jag protesterar inte om Henrik Nilsson blir kapten.