Jag famlar med förnuft – ett gäng tänkbara IKO-tränarnamn

Blogg

Skärmavbild 2017-03-18 kl. 01.00.53

Cam Abbott, ett synnerligen spännande tränarnamn. FOTO: TT

• • •

Per Kenttä jagar tränare febrilt.

Hade det varit under regimen Jönsson hade jag nog vetat ungefär var man skulle leta, men nu…nä. Kenttä har ju haft sig själv som tränare hela tiden och det känns snudd omöjligt att veta hur han tänker.

Därför får man famla med förnuft. Så det tänkte jag göra. Från höften och med hjälp av lite kontakter ute i landet.

Jag hör förhoppningar på stan om en Hånberg-ish-tränare, men jag vet inte. Jag hoppas att Kenttä tänker mindre Leif Strömberg och mer att IKO fortsätter sin 2000-talsväg och plockar ett ungt, gärna billigt, spännande framtidsnamn.

Jag har medvetet, med tanke på sportchefens brutala dialekt, kikat lite extra norrländskt.

Here we go, helt utan inbördes ordning:

Stefan Hedlund, head Luleå J20
Har länge haft ett rykte om sig att vara en coming man-tränare. Sägs att sportchefer ute i landet dreglat över honom länge, men han verkar stanna däruppe. Hade Piteå i ettan innan han tog Luleå J20 för tre år sedan. FB-vän med Kenttä, bara en sån sak. Född 1975.
Klas Östman, ass Linköpings HC
Känns som att han stått på kö länge. Varit SHL-ass i både Frölunda och Linköping. Dags för eget ansvar. Känns klart byxad uppdraget. 37 år.
Martin Filander, ass Malmö Redhwaks
Mer rutinerat än så här tänker jag inte gå. Filander känns som ett intressant namn. Tagit ny sats som ass i Malmö och vill säkert ha nåt eget snart. Lite perfect match med IKO är känslan. 35 år.
Tommy Jonsson, senast Björklöven
…jo, förresten, lite mer rutinerat kan jag tänka mig att tänka. Tommy Jonsson har förvisso fått sparken två gånger på tre säsonger, men här finns något. Grundkompetent tränare som hamnat lite snett. Vann SM-guld med Brynäs som tränarrookie. Risk att han är lite väl dyr med IKO-mått, men går det att lösa – inte mig emot. 46 år.
Cam Abbott, head Växjö Lakers J20
Riktig rysare, men hujedamej så spännande! Har trollat Växjö från botten till toppen i J20 superelit. Vinnarskalle deluxe, sägs det. En ny Jeremy Colliton? Spontant min favorit bland de här kandidaterna. 33 år.
Phil Horsky, head Örebro J20
Österrikare som spelat två A-VM. Gav upp karriären långt före han fyllt 30 för att bli tränare. Varit assisterande i Vienna Capitals. Spännande namn. Fått vaga uppgifter att han skulle kunna finnas på IKO:s radar. 34 år.
Petter Kristoffersson, head Kalix
Ganska ung, ganska oerfaren, men vågar sticka ut. Har varit omtalad i norr. Gjort det bra med små medel i Kalix. Rök i PO1. 40 år.
Björn Hellkvist, ledig
Ett långskott. Lämnade nyligen Rungsted Seier Capital. Fortfarande ung, fortfarande spännande. Aldrig tränat ett lag norr om Ängelholm, dock.
Mikael Holmqvist, head Brynäs J20
Blev ”SUCCÉTRÄNAREN” i media när överraskande tog Borlänge till kvalserien till allsvenskan i fjol. Har i år basat över Brynäs J20. Född 1976.
Johan Thelin, head Timrå J20

Jobbar med, och förvaltar, en guldkull i Timrå. Var i Växjö tidigare både som spelare och J20-coach. Varit inne och nosat i ungdomslandslag. 36 år.
Andreas Holfelt, head Nybro Vikings
Det är väl som att svära i kyrkan, men ”Hola” har gjort det förbaskat bra. Han har tagit små steg med Nybro varje säsong. Jag tycker det är ett spännande namn. 37 år.
Jeff Jakobs, head Borlänge
27 bast ung. Här vet jag – har fått det från två oberoende håll – att han själv anmält sitt intresse till IKO. Headcoach i Borlänge den här säsongen. Gott rykte som tränare, ambitiös, framtidsnamn. Högst ass i IKO, dock. Edit: Ska enligt uppgift vara i det närmaste klar som assisterande i IKO.
Per Gustafsson, head Dalen
Kanske inte troligt, men han är en allmän legendar, han är IKO-produkt, han vill något med sin tränarkarriär. Lite kittlande. 46 år.