Död deadline day för IKO – OAIK gör en supersillyseason

Blogg

Oskarshamns AIK fortsätter flasha muskler.

Efter Kvist, Eliassi, Jägerbrink och en hel hoper andra läckra förlängningar landar klubben nu sillysäsongens första tunga värvning.

Oliver Stojanovic Fredin – barnbarn till mångårige Helsingborgs IF-ordföranden Sten-Inge Fredin – är juniorfostrad i Malmö FF, har testat med Wolfsburg, lirat juniorlandslag och spelat superettan med Ängelholm.

Senaste säsongen bar han Ängeholm på sina sluttande Skåneaxlar genom att göra 16 poäng (10+6) på 28 matcher för ett lag som åkte ur ettan.

Synnerligen imponerande. Klart bäst i laget.

Stojanovic spelade dessutom mest target under säsongen, det vill säga felvänd. Själv gillar han primärt att komma i fart, i djupled, och det är väl så OAIK tänkt sig att använda honom, gissar jag. Hur som helst har John Allen nu tre forwardsalternativ med lite olika egenskaper:

Christopher Christensson som rusar i djupled, Sonny Karlsson som är en targetmurbräcka och OSF som kan bådadera.

En utländsk vänsterback och kanske Christopher Mbamba, det är vad som återstår innan Ted Svensson & Co drar igen pluskan.

Konklusion: Oskarshamns AIK är på väg mot en femfjädrig silly season och kommer få finna sig i att vara seriefavorit vare sig de vill eller inte.

• • •

Det enda som oroar mig: var ska Anton Agebjörn spela? Trodde tanken var att cementera honom som vänsterback, där han var majestätisk i superettankvalet, men han kanske får finna sig i att vara hjälpgumma en säsong till.

Synd på så rar ärta, isf.

• • •

I dag släpptes biljetterna till både Bob hund på Söderport och Plura på Kackelstugan.

Båda sålde, som väntat, slut på ett kick. Dock finns det några få plåtar kvar till extrakonserten med Plura.

Superkul. Men som Oskarshamnsbo känner jag:

Synd och skam att fina musikstaden Oskarshamn inte har ett vettigt ställe att ordna konserter på.

• • •

Ike Fofanah stannar i Högsby. Det är strålande nyheter för coach Kling & Co. Med Fofanah i laget har Högsby en helt annan högstanivå.

Faktum är att han är så bra att han kan vara skillnad på toppen och botten.

• • •

Per Kenttä lät bli att värva på deadline day. Nu har IK Oskarshamn vad de har.

Det vill säga en toppklassmålvaktssida med Rifalk och Åhman och två kompetenta backupper, en lysande forwardssida med all bredd och spets i världen, men också en backsida med sina avigsidor.

Med tanke på det man såg av AIK mot Leksand i kväll (och för den delen mot IKO för några veckor sedan) så lär det både gå undan och smälla satan i den allsvenska finalen. IKO är lite lättviktiga och lite skadekänsliga. En långtidsjusterad Jesper Dahlroth är till exempel en fullständig mardröm för Håkan Åhlund.

En defensivt lagd back hade kort sagt inte gjort ont.

Samtidigt tycker jag så klart att det är både friskt vågat och sympatiskt av Per Kenttä att gå all in på talangspäckade younggunsligan med Jaeden Martin, Christian Lindberg och Lukas Pilö.

Nu är det upp till bevis för dem.

Sportchefen utvecklade sitt deadline day-resonemang rejält i Studio IKO som vi spelade in i BGHC tidigare i dag, ni kan se hela programmet här:

Här ser du reprisen av Studio IKO