Risk för SUPERKROCK i höst och hur fula får valaffischer vara? (+ betyg på OAIK:s sommarfönster, Robin Söderqvist, min besatthet av musikquiz på Badholmen och lite 0491-Docenterna)

Blogg

Fem dagar i rad med under tio grader. Det räcker, sedan är det höst. Snart, så. Jag måste säga att jag fördrar hösten före sommaren. I alla fall när sommaren beter sig som i år.

Hösten innebär vissa år val. I år är ett sådant år. Jag är naturligtvis lika upprörd som ni när valaffischer rivs ned, men framför allt är jag upprörd när de sätts upp.

I alla fall när de sätts upp som de gör nu.

Det är så fasligt fult att jag inte vet i vilken ände jag ska börja. I vanliga fall måste man ansöka hos Säpo, få godkänt hos justitieministern och håva in ett sista klartecken av landshövdingen innan man ens kan fundera på att sätta upp en liten affisch för ett litet evenemang.

Men när det kommer till politik är visan en annan.

Spika ihop den fulaste ställning ni kan tänka er, häfta upp en bubblig bild på en lokal politiker och ni är hemma. Allt är tillåtet. Desto fulare, desto bättre. Typ.

Jag kör omvägar för att slippa eländet, men det är omöjligt eftersom de estetiska haverierna sitter precis överallt.

Om valkampanjen blir så smutsig som befarat återstår att se.

Ful lär den bli i alla fall.

Rättare sagt, det är den redan…

• • •

Hösten är också high life när det kommer till idrott. I Oskarshamn är det tre lag som alla har det gemensamt att de, mer eller mindre, jagar en plats i en division över den de ligger i. Det gör kanske alla rent teoretiskt, men IKO, OAIK och Craftsaden kämpar på mot eliten med en seriositet innanför västen.

I skrivande stund är det Oskarshamns AIK som ligger klart bäst till för ett avancemang. Trea i division 1 inför långspurten. Det är i princip fyra lag – Mjällby, Torn, OAIK och Tvååker – om saken och ska jag gissa så gissar jag att kvalplatsen till superettan står mellan Oskarshamns AIK och Torn (när ska de börja förlora?).

Lagen möts snart, den 22 september på Arena Oskarshamn. Det blir givetvis årets viktigaste fotbollsmatch i Oskarshamn so far.

• • •

Vi kan stanna där. Ett SHL-satsande (nåja) IKO, ett SSL-satsande (nåja) Craftstaden och ett uttalat (på sikt) superettansatsande Oskarshamns AIK.

Det ger också ett antal fräna krockar under hösten.

Här har ni – kanske om ni är utflyttade och, trots Kråkantragedin, planerar en höst hos päron, syskon och vänner – höstens körigaste/fräsigaste helger:

21/9, 19.00: IK Oskarshamn–Södertälje SK. Allsvensk premiär. Topptippad klassiker på besök.

22/9, 16.00: Oskarshamns AIK–Torns IF. En match som mycket väl kan avgöra vilket lag som får kvala till superettan.

22/9, 17.00: Craftstadens IBK–Åby IBK. Allsvensk premiär.

Kommentar: MAFFIG helg. Går inte önska mycket mer. Två allsvenska premiärer, båda på hemmaplan. Och OAIK lirar en av de större matcherna i Oskarshamnsfotbollens historia. Crazy dock att OAIK och Craftstaden, som spelar samtidigt, inte kunnat prata med varandra. Ey!


5/10, 19.00: Oskarshamns AIK–Åtvidabergs FF. The superettanhunt goes on.

5/10, 19.00: IK Oskarshamn–AIK. En av höstens stora hemmamatcher. Serierfavvisen på besök.

6/10, 17.00: Craftstadens IBK–Lillån IBK. Lite innebandy att slå sig till ro med efter fredagsfyrverkeriet.

Kommentar: Det är naturligtvis HELT uppåt väggarna hål i huvudet att IKO och OAIK spelar samtidigt. I synnerhet som det är två av höstens hetaste matcher. En fredag. Förloraren är så klart OAIK, tyvärr. Med historiken i bakhuvudet landar väl publiksiffran i ishallen in på dryga 2 500 medan en tiondel så många sitter och huttrar nere på de blåa idrottsparksstolarna några meter därifrån. Går det verkligen inte att justera?


2/11, 19.00: IK Oskarshamn–Pantern.

4/11, 17.00 Oskarshamns AIK–Ängelholms FF.

Kommentar: Välavvägd helg för den utflyttade oskarshamnaren. Håkan Åhlund-derbyt på fredagskvällen, Åströms(-ish) på lördagen och sedan säsongens sista grundseriehemmamatch för OAIK på söndagen. I en god värld kan det vara en match om en plats i superettan.

• • •

Nästa helg är det Oskarshamnsfesten.

17 artister. Samtliga kvinnor.

Arrangören hävdar slump, men det är så klart hittepå.

Det var givetvis planen hela tiden. Bara kvinnliga artister ger en uppmärksamhet de aldrig fått annars.

Klockrent.

Fem plus för taktiken. Tre för startfältet.

• • •

På tal om politik.

Årets stora skräll inom lokalpolitiken måste vara att min före detta kollega och klasskamrat Peter Rosén har bytt vänster mot höger, rött mot blått och Vänsterpartiet mot Liberalerna.

Spännande.

Ser öht fram emot lokalvalet. Ska bli intressant att se om vi för första gången (!) får en icke-socialdemokratisk ”lokalregering”. Troligen inte, men det känns, precis som på riksplanet, ovisst och oförutsebart.

• • •

Ska jag gå händelserna en smula i förväg så finns det även en potentiell superkrock, vi snackar SUPERKROCK, runt hörnet. Nu hittar jag inga fastställda superettankvaldatum, men gängse är att det spelas onsdag och lördag efter att serierna är klara.

Det vill säga 14 och 17 november.

Säg, det är rimligt, att Oskarshamns AIK kvalar till superettan. Då börjar de hemma, lag från lägre division gör det, den 14 november.

Samma kväll, 25 meter därifrån, spelar IK Oskarshamn mot Leksand. Höstens absolut hetaste match all included i trakten.

Nu VET jag inte säkert om datumen blir de jag säger, men det verkar ju så. Och jag VET så klart inte om OAIK får kvala till superettan. Men det är ett rätt så troligt scenario för KROCKARNAS KROCK!

Just sayin, klubbchefer…

• • •

På torsdag är det Docenterna på Badholmen.

Jag är löjligt förtjust i Docenterna.

Har sett dem massor av gånger.

Lite orolig för att det ska bli så mycket folk på Badholmen att det blir jobbigt (det är ju grautis…) men det är nog en oro i onödan. Hur som helst kommer Joppe & Co med en vass setlist.

Vill ni tjuvlyssna har ni den här.

• • •

Oskarshamns AIK:s sommarfönster?

Tja, det var ju +++++ ända till Zackarias Faour bestämde sig för att bryta låneavtalet. Efter en träning. Efter att transferfönstret stängt. Vi får hoppas att det fanns en god anledning. För det var inget annat än en kniv i hjärtat på OAIK.

Det var han som skulle vara tungan på vågen.

Nu sjunker betyget till starka +++ (möjligen svaga ++++).

Vasse Emil Skogh har redan visat att han är en gamechanger av William Kvist-kaliber (kylan vid 2-0, rycket vid 4-0) på den här nivån och Christopher Christensson gjorde 13 division 1-mål förra säsongen.

Startelvan (och lite till) är urstark, men truppen är fortfarande lite för tunn. Det är i alla fall känslan.

• • •

Jag är btw småförtjust i André Nader. Det lilla vi får se, vill säga. Han får ju aldrig spela och det är ju som det är eftersom Janne Stahre har sin elva och den går ju inte att klaga på. Men det känns som att Nader, med sitt DRIV, med lite förtroende är en riktigt vass division 1-spelare och kanske mer än så.

• • •

2-0 mot Crystal Palace var inget annat än ett styrkebesked. Tidigare säsonger hade det slutat 1-1 – som bäst. Nu finns Alisson Becker (fötterna!) i kassen och Virgil van Dijk i mittlåset och det gör en så abnorm skillnad att det är löjligt.

• • •

I IKO känns det som att spelaren det snackas om och kanske kommer att snackas om är Robin Söderqvist. Ruskig utveckling. Från frysbox hos Fredrik Söderström till nyckelspelare under Hellkvist. Ska han bli poängkung nu också? Verkar ju inte bättre. Ser ut som en rund miljon.

I onsdags dök sympatiske Robin (som håller stenhårt på Liverpool) upp på Badholmen när det vankades musikquiz. Han var kaxig inför tävlingen (”Håll i dig nu, CG”), men höll en betydligt lägre profil när det visade sig att hans lag hamnade 20-ish poäng efter mitt.

Min quizsommar är förresten rätt stark.

Etta, trea, sjua, trea är raden.

Av ungefär 50 lag varje gång.

Senast kom vi trea på 46, tvåan hade 46,5 och ettan 47. Då ska man veta att Anna, min fru, svarade att Chesney Hawks one hit wonder I am the one and only heter The only one. Tur att vi hade en högt uppsatt polis i laget som kunde stävja familjedispyterna…;)

• • •

Det är smått bisarrt hur besatt jag blir när det vankas musikquiz. Det är bara att lyfta på hatten för Maaaaaaaaaarika Karlstaaaaaaaaaaaad och hennes ljuvligt ohängde bror Matts (bäst i landet på ”stäng av mobilen och ta med er skräpet”-snack på biografer? Ja, jag tror det) som ger shining åt vår vackra lilla hamnstad på många sätt.

Själv går jag lite lätt bananas. På gott och ont. Senaste två gångerna har jag begärt ut (ni hör ju…) mitt rättade svarspapper för att se att domaren rättat rätt. Senast är jag fortfarande ytterst tveksam till domarjä**lns beskaffenhet. Jag kan liksom inte svara för mina handlingar när jag inte kommer på signaturmelodin till Pantertanter (FREAKING PANTERTANTER!), likväl som jag rusar Badholmen runt och spiller ut mina medtävlares drinkar när jag – och bara jag – knäcker en Dana Dragomir-fråga.

Barnslig? Jag?

Bah.

Den här veckan är det hårdrockstema.

Om jag räknar med att vinna?

Eh, täljde Döderhultarn trägubbar?