Fem dagar - tio speedwayskandaler

Blogg

Senaste dagarna, ja, sedan i lördags, har speedwaysporten drabbats av fler helskandaler, halvskandaler och sandlådebråk än de flest sporter råkar ut för under hundra år.

Som journalist borde jag ju bara tacka och ta emot när en sport rämnar i grundvalarna och transparensen blir total. Men det här känns mest tragiskt. All publicitet är nog inte av godo.

Nåväl här är i alla fall en liten resumé, i hygglig skandalstorleksordning, av vad som hänt på sistone. Och samtliga tangerar de fem senaste dagarna, så rubben har täckning.

Säg vad ni vill, men få sporter är mer underhållande än rock´n´roll-sporternas rock´n´roll-sport.

• • •

1. Vargarnas walk over-gate

Sista omgången. Helt avgörande match om en kvartsfinalplats. Då kastar den ena klubben in handduken.

Hinner inte”.

Har inte råd”.

Vilka infantilt torftiga ursäkter. Att en klubb i Sveriges tredje största publiksport gör så här i det här läget är inget annat än pinsamt, rent skamligt. Mot publik, förare och sponsorer. Argumentet att det är bättre att de gör så här än hamnar i ännu större trubbel köper jag inte alls. Nu stödjer väl inte reglerna en degradering, men det hade varit det enda rätta.

2. Darcy Ward-gate

Skandal-australiensaren (jo, det är berättigat med prefixet ”skandal-”) stoppas strax före GP-tävlingen i Riga. Alkoholmätaren har gett utslag. Får dock köra i Piraterna på tisdagen i väntan på dom från internationella förbundet. Allt och alla – inte minst förarkollegor – RASAR!

3. Stefan Andersson Skill-gate

Förbundskaptenen hoppar av sitt landslagsuppdraguppdrag – på grund av Darcy Ward-affären.

4. Lindgrens Twitterhån-gate

Nämnde Fredrik Lindgren, Sveriges bäste förare, låter sig Twitterplåtas med ett sexpack 3,5-or strax före matchen mot Darcy Wards Piraterna. ”Jag kommer inte vara uttorkad i natt, jag har min dricka redo för elitseriematchen mot Piraterna. Ett par folköl kan man väl köra på.”

5. Loktajev-gate

Ryssen och hans entourage har haft femtioelva ursäkter att inte komma och köra för Dackarna under säsongen. Har satt hela föreningen i klistret. Lämnat återbud – med tjusigt läkarintyg – på matchdagen ett par gånger. Sjyst doktor verkar han ha i alla fall, Lockan…

6. Lindbäcks bojkott-gate

En av Sveriges bästa förare, som visserligen inte blivit uttagen i landslaget under säsongen, bojkottar landslaget så länge Stefan Andersson Skill är förbundskapten. Löser sig snabbt då Skill hoppar av bara timmar senare – av en annan anledning (Ward-gate).
Sedan tidigare har Sverigeettan, Fredrik Lindgren, under hela säsongen vägrat köra i landslaget på grund av en konflikt – med den andre förbundskaptenen.

Hoppla.

7. Dudeks doping-gate

Dackarnas lille polack chockertappas med någon form av otillåten substans i kroppen i juni. Sa a-provet. B-ditot väntar vi fortfarande på. Avstängd sedan en tid i väntan på utredning. En lysande karriär grusas. Dackarna hamnar i klistret.

8. R/R-gate

Krzysztof Kasprzak kör i Polen söndag och måndag, är för skadad för att köra i Sverige tisdag, vinner polska mästerskapen torsdag, vinner GP söndag, återigen för skadad för att köra i Sverige tisdag. Husläkare deluxe-kontakter.

9. Riga-gate

GP:t som skulle körts i Riga ställs in med kort varsel på grund av att banan inte klarar regnet. Skandalen är ett faktum redan där i en serie som har ambitioner att härma formel 1-cirkusen. Tävlingen flyttas till Daugavpils i samma land och körs ett dygn senare. Publiken är dock kvar i Daugavpils. Massor av tillresta svenska fans får lämna Lettland – utan att ha sett ett heat speedway.
Kunde inte BSI, arrangören, ha ombesörjt ett tåg eller några bussar och fått lite goodwill och glada miner på kuppen?

10. Lagledarens protestavhopp-gate

Vargarnas coach Peter Jansson hoppar av – i protest mot sin egen styrelses beslut att lämna walk over till den avgörande matchen mot Smederna.

Cirkeln är tamejfan sluten.

• • •

PS1. Ja, jag vet att det hänt mycket annat under säsongen som hade kvalat in på den här listan, om det nu inte rört sig om de senaste dagarna. Tv-sandlådebråket tex. DS1

PS2. Skandaler kanske inte är fullt ut applicerbart på samtliga punkter, men det är ett bra samlingsnamn. Vi får leva med det. DS2

PS3. Jag älskar speedway. DS3