En Skotte i varje paus måste väl ändå gå att kräva?

Blogg

Fick ny dator i går. Den måste ju provbloggas.

Datorns första uppgift blev att bevaka IK Oskarshamn mot AIK tillsammans med mig. Egentligen hade jag tänkt gnälla på att pressen inte får plats på Arena Oskarshamns pressläktare (allsvenskans största?), men eftersom jag just i går lyckades klämma in mig mellan en AIK-videoanalytiker och en radiopratare, så sparar jag surmagade kommentarer tills vidare.

Arena Oskarshamn har i alla fall fortfarande hockey-Sveriges sämsta presskäk. Här kommer en officiell önskelista från undertecknad, Johnny Larsson, Alexander Johansson (Hockeyallsvenskan Play) och alla våra fotografer:

• Varmkorv med bröd. De ska ligga i en sån där kantin med lagerblad. Bröden ska helst vara lite frasiga, även om jag inser krångligheterna i just det önskemålet.

• Hamburgerbiljett. Om man inte är sugen på korv så är hamburgeralternativet fint. Ger även lite motion att ränna upp och ner i de branta trapporna.

• Baguetter. Kanske inte till varje match, men nån gång i bland skulle det vara fint med en kycklingbaguett eller så.

• Frukt. Nån smal stackare bad mig önska det.

• Skotte. En Skotte per paus borde väl gå att begära? Vad säger facket? Om det inte går att få tag i Skotte så duger Kinapuffar (kylskåpskalla) gott. Ställ även gärna fram en skål med lite random lösgodis så att kreti och pleti och Gnagets videocoacher ger fasen i mina Skotte.

• Läsk, Loka, kaffe. Tja, dryck i största allmän- och oändlighet.

• Överraska gärna någon gång. En fläskfilé på vippen eller en god chorizo tackar vi inte nej till.

Tack på förhand.

/Pressen

• • •

Nåväl, matchen blev ju inte mycket till match. IKO var bra, AIK helt under isen. Micke Nylander åkte runt och såg ut som han längtade hem till chipsskålen och Anders Bagge. Det var nästan lite sorgligt att se. Men jag ska inte ta ära av Jakob Karlsson & Co. IK Oskarshamn satte ner foten och vann matchen med tennissiffror som speglade händelserna på isen.

Att ta ut stjärnligan var inte helt lätt. Det var tufft att utelämna Bondskurken Gasper Kroselj, som var alldeles splendid mellan stolpsen. Samma sak med Greg Squires, som skapade massor och fick tre passningspoäng.

Stjärnorna gick i alla fall till:

3 Jakob Karlsson

Att kliva in från division 1, även om det var fjärde matchen i IKO, och i princip stänga en match mot AIK är läckert. Jacke ser rappare ut än jag någonsin sett honom. Han visar verkligen att han håller och mer än det på den här nivån.

Min deadlinestress slog nya rekord (matchen slut 21.31, lämning senast 21.50) och jag minns knappt vad jag frågade, men jag tror jag sa:

CG:Många hade skjutit själva vid 1–0, men du gav Lukas Ericsson öppet mål?

JK:Ska du vara en spelskciklig center och inte ser den passningen så ska du kanske göra något annat.

Typ så. Hoppas, för det är ju ett festligt citat. Precis som det här.

CG: – Är du sugen på att stanna i IKO nu?

JK: – Roger Jönsson har haft chansen att sajna mig fyra somrar i rad. Jag räknar med Surahammar borta på söndag.

Sedan la han till:

Jag tackade ju nej till Karlskrona mitt under förra säsongen. Nu skulle det kanske passa bättre tidsmässigt, men det är en förhandlingssak. Vill IKO ha mig så får de lägga fram ett kontraktsförslag.

Tilläggas ska att Jakob Karlsson, precis som jag, är journalist. Han jobbar på Vimmerby Tidning som allmänreporter och vi har stött ihop på diverse jobb genom åren när han även skrev sport. Trevlig kille. Många skriker nu på att Roger Jönsson borde sajna upp Jacke direkt efter succén, men det är nog lättare sagt än gjort.

Säg att han har 10 000-15 000 från Vimmerby i lön. Lägg till hans civila lön från VT. Då är vi snabbt uppe i i runda slängar 40 000. Inga summor IKO kan matcha för en spelare av Karlssons klass.

Så om det ska bli aktuellt med IKO för Jakob Karlsson så handlar det om att han är så förbaskat sugen på ett allsvenskt äventyr. Att ta chansen. Bevisligen är han ju där, har verktygen. Men vill han offra det civila? Vill Freddan Jaensson släppa honom? Vill Jönsson slanta upp?

Jag vet ärligt talat inte, men skulle gissa att det inte blir något nu. Däremot kan det bli en ny diskussion i januari beroende på hur IKO och Vimmerby har skött sig under hösten.

Hur som helst har Jakob Karlsson visat att han är en riktigt bra allsvensk center som är mer än ”klok” (vilket brukar bli ett epitet så fort spelaren inte räcker till).

2 Marc Zanetti

Rörölig, spelskicklig och utrustad med en hästspark till skott. När han dunkade upp sitt andra mål mot Gnaget var det med en mörsare som hade landat nånstans i Orrängen om det inte funnits nät (och väggar). Killen kan skjuta – och träffa mål.

1 Arsi Piispanen

Den gängliga finlandaren var bra och snudd på omöjlig att ta pucken från förra säsongen. Nu är han ännu bättre och ännu omöjligare att ta pucken i från. Gör medspelare bättre och är inblandad i massor offensivt.

• • •

Nu gäller det bara att börja vinna borta också. Upp till bevis mot kriskriskrislaget Västerås på måndag.

• • •

Craftstaden premiärspelar lördag eftermiddag. Lönsboda borta. Om Lönsboda vet jag inte mycket mer än att de har ett töntigt namn.

Lönsboda? Enligt Wikipedia ligger det i Osby kommun, varifrån just nu-IKO-kaptenen Anton Blomqvist kommer. Även min gamle kompgitarrist Alex Bergström i KHK har sitt ursprung i trakterna.

Jag skrev det i somras och jag skriver det igen: det är ett misslyckande om ni inte går upp i allsvenskan, Craftstaden.

Inget lag från allsvenskan, bara nykomlingar från division 2. Inga toksatsningar. Ni kommer vara storfavoriter i serien och komma bland de fyra bästa blir en transportsträcka.

Kvalet är också förhållandevis enkelt. Inga kvalmatcher från lag ovanifrån. Slå två lag från egna serien i dubbelmöten och saken är biff.

Jag tror, hoppas och snudd på kräver att Craftstaden går upp.

• • •

OAIK möter Skövde. Johan Niklasson är osäker. Sjuk. Men jag tror det ska mycket till för att stoppa honom från spel.

Om Skövde är lika dåliga som de var när de var på Arena Oskarshamn så kommer OAIK att ta tre enkla poäng. Men så blir det nog inte. Skövde har växlat upp i det tysta och ser nog den här matchen som lite sista chansen.

Västgötarna har fakstikt inte torskat sedan den 17 augusti. Fyra raka kryss mot hygglo motstånd. OAIK lär få strida för poängen, men om det kniper så är det väl bara att kasta in supersubben Christopher Christensson som ju gör en sju, åtta mål vaje gång han får hoppa in.

• • •

Högsby får vi inte glömma. Denna fina lilla…ja, vad är det egentligen för något? By? Köping? Håla? City? Ytterligare en koll med Wikipedia ger vid handen: ”Högsby är en tätort i Småland och centralort i Högsby kommun”.

Tätort alternativt centralort, alltså.

Hur som haver möter Kent Niklassons centralortsmanskap Lennart Hylands Tranås i helgen. Förbenat viktig fajt. Seger och kvalplatsen kan i praktiken vara säkrad. Torsk och Tranås och en massa andra små byhålor blandar sig i kampen om kval och direktuppflyttning till division 3.

Får nog fasen ta och åka till Frövi och bevaka så att allt går rätt till. Ett division 3-lag skulle sitta fint för hela fotbollsmellanlänet.

• • •

Mycket att stå i i morgon med innebandy, semi-elitfotboll och proffsgärdsgårds-dito. Bara jag är klar med allt till 18.30. Man vill ju inte missa när Liverpool kanske, kanske, kanske krigar till sig en pinne på gamla fina Upton Park.