De spelare som i medgång ser ut som Ilya Kovalchuk ser nu ut som Eddie the Eagle på hockeyrör (+ analys av Manuel Ågren-tacklingen och Niklas J-hyllning)

Blogg

Jaha, var ska vi börja?

IKO torskade mot Hästen. Inte mycket att säga om. Hääästarna, gjorde vad de kom till IK70-grillen Arena för att göra. Dvs sno tre pinnar med sig norrut.

Det gjorde de.

Jag såg nu efteråt att IKO-ledningen tyckte att det var ett fall framåt jämfört med Norrlandsturnrén, men jag kan fasen inte köpa det. Det är en sak att möta Björklöven och Modo borta. Två ganska bra lag, i deras hemmahallar. En annan abrovink är att möta Hästen – ett mycket begränsat hockeylag – på hemmadito.

Det här var inget fall framåt. Tycker man det är man släkt med Bagdad-Bob.

• • •

Vad är då problemet?

Det frågade ungefär 94 procent av alla jag mötte på vippen i kväll. Innan matchen var jag på Åströms. Där träffade jag en extremt idrottsintresserad person. ”Det här är första gången jag går sedan mellandagarna, då har jag ändå årskort. Jag tycker inte det är kul längre”, sa han.

Jag pallar inte härja om låneproblematiken, men givetvis är det en stor del. Men det är som det är med det. Jag kan inte klandra Per Kenttä för strategin han valde. Jag är inte ute efter att hänga någon, mer hitta en anledning till varför det rasat fullständigt.

Det är som det är.

Kenttä fick en trupp i knät, han fick bara delvis bygga sitt eget lag. Jag tänker inte döma honom förrän tidigast efter nästa säsong.

Nu valde han en strategi där lån var en stor del. Köper det. Kan du få Lucas Elvenes, Sylvegård, Marshall etc för priset av en halvdan division 1-lallare, det är klart man tar det.

Men nu biter det i svansen av olika anledningar.

Det IKO som SKÖLJDE över motståndare efter motståndare i oktober är nu ängsligare än ängsligast.

De spelare som i medgång ser ut som Ilya Kovalchuk ser nu ut som Eddie the eagle på hockeyrör. Skillnaden mellan högsta- och lägstanivå är abnorm.

Det som i höstas var en stringent hierarki med Elvenes x2 + Ågren som lok är nu ett mischmasch med fyra tredjekedjor.

Ursäkta raljansen, men det är lite så det känns.

Primärt är det offensivt det fallerar. Backarna är bra. 7 och 57 är bäst i serien offensivt sett. 6 är nog bäst av alla. 55 är bra, bättre än folk kanske tror. Jag tycker verkligen att Tom Linder tagit ett fint ansvar under några tuffa månader.

Men!

Vem gör liksom skillnaden offensivt när inte Marcus Björk gör det?

Vem sitter på x-faktorn?

Vem sticker ut minsta lilla?

Den jag kommer på av forwards är Markus Persson, som ändå har räddat en hel radda poäng trots sin korta tid i klubben.

Sedan älskar jag Niklas Johanssons sätt att spela hockey. Han är tredimensionell, har alltid en egen, oförutsebar lösning. Lite som en fluga, att han har mycket mer tid än omgivningen. Det är en spelare att ösa beröm över, han har tagit sitt ansvar, visat karaktär och klass även i motgång. Men han är väldigt ensam.

• • • • •

En annan känsla är att laget är sönderläst. I höstas kunde IKO kliva in, vinna skotten med 48-1 och inte släppa Tingsryd ur zon. De gjorde det med en enorm gegenpressing, individuell spets och en speluppbyggnad som var något i hästväg.

Pucken petades – VÅGAT – in framför egen målvakt. Innovativt as fuck. Därifrån startade anfallen. Numera har motståndarna ställt en snubbe där, men IKO fortsätter peta in puckar i danger zone. Jag är ingen taktisk analytiker, men nog känns det som att våghalsigheten och kreativitetskraven från tränarna överstiger spelarnas kvalitet och kunnande för tillfället.

Eller?

• • • • •

Nä, det här kommer av allt att döma att sluta med bommat playoff och det är ju smått osannolikt om vi ser till hur det såg ut för ett par tre månader sedan. Då var frågan, hårdraget, om IKO skulle sluta etta eller tvåa.

Nu kommer det med stor sannolikhet att landa i en tiondeplats och missade, feta playoffbonusar.

Då spelar det ingen roll om Ågren, Féhérvary, Björk och Johansson (+/- en) krängs i väg till SHL för en rund mille. Då går det på ett ut, i stället för att det läggs en rejäl sedelbunt på nästa års spelarbudget.

Det handlar om ett förfall som var snudd på osannolikt för ganska få veckor sedan. En bit in i december ledde IKO allsvenskan.

Andas.

Ta in.

Visst känns det surrealistiskt.

• • • • •

Avslutningsvis kan vi avhandla lite Manuel Ågren. Jag sa direkt när tacklingen i Fjällräven delades ut att: ”Det där kommer bli fem matcher”.

Det blev det också. Plus 11 500 i böter.

Manuel Ågren är avstängd i nästan hälften av IKO:s återstående matcher. Han har inte direkt varit i ”Usain Bolt 2008”-klass den senaste tiden, men han är alltid en besvärlighet för alla motståndare med sin skridskoåkning, sitt irrationella sinne och – inte minst – sitt vid det här laget välrenommerade namn.

Det är klart som fanken att det påverkar. Manuel Ågren är i grunden IK Oskarshamns bästa offensiva spelare och det tro fan att det påverkar på ett negativt sätt när han saknas.

Ni undrar vad jag tyckte om straffet?

Jag tycker det var rätt.

Det var en extremt onödig frustrationstackling.

Manuel Ågren är alls ingen ful spelare, men här visade han en sida som han nog bör vänja sig av med.