Del 3 – 08-roadtrip 27/1

Blogg

FullSizeRender

Linköping från tågfönstret.

• • •

Här kommer en purfärsk intervju med Fredrik Söderström. Eller intervju och intervju. Samtal är ett bättre ord. Ett ganska underhållande slit och släng-samtal, om jag får säga det själv. Ska återge det så gott det går i skrift.
• • •
IKO-bussen är strax söder om Söderköping när tränaren svarar mitt i en frågesport mellan tränarna på nedre planet i den IKO-strajpade Fårbobussen.
Om du undrar vad det är som låter så är det sportchefen som springer runt och skriker för att han just vunnit frågesporten. Det var frågor om länder, låtar, kaptener i NHL-lag och en massa annat, säger Fredrik Söderström.
Vad var förstapriset?
En Twistpåse. Vänta förresten, så ska du få några av frågorna, säger Söderström och radar upp fem låttitlar.
Jag klarade alla, inklusive Louise Hoffstens Only the dead fish follow the stream och Björn Azelius Du är det finaste jag vet.
Grämer mig över Afzelius, jag sa Wiehe. Sen vill jag förtydliga att jag är mästarnas mästare när det kommer till frågesport i vanliga fall. Som du förstår har vi fokuserat mer på frågesport än spelsystem och sånt den här säsongen, säger Söderström (jag behöver inte lägga till att han skojar, men jag gör det ändå, för man vet aldrig, allt går att missuppfatta).

Det är för övrigt publikrekord på IKO-bussen i dag, eller passagerarrekord kanske det heter. 22 spelare, tio ledare och the one and only Harald Jonsson som kör.

I kategorin ledare innefattas förutom tre tränare, en sportchef, en målvaktstränare och två materialare även ex-tränaren Micke Larsson, filmaren Peter Gerdehag och klubbchefen Martin Svenson.

Harald klev på i Västervik för att han skulle klara sig inom sina körtimmar. Det var förresten i Söderköping som han backade ner en lyktstolpe för ett par år sedan med bussen. En boende i ett hus såg det och rapporterade till polisen som ringde sportchef Jönsson i Olofström. Han ringde upp mig och frågade vad fan vi höll på med, säger Söderström.

Vi kommer in på nämnde Gerdehag och att han är ackrediterad i kväll till skillnad från nere i Karlskrona där det blev lite struligt.

Du har väl presskortet med dig? För två år sedan hade jag varit ute och gått en sväng innan matchen mot Djurgården. När jag skulle in på Hovet sa en vakt att jag inte kom in utan presskort. ”Men jag är tränare i Oskarshamn”, sa jag. Då sa vakten: ”Djurgården möter väl inte Oskarshamn”, säger Söderström.

Jo, jag har ett presskort med mig. Men det gick ut 2006, så vi får väl se om jag blir insläppt eller om jag får ta en krogrunda på Söder.

Var och vad äter ni på vägen upp?

Vi ska äta på Åcaféet i Söderköping. Tanken var att alla skulle äta raggmunk, men det är svårt att förklara för de utländska spelarna vad ”räägmank” är för något. Jag tror de skakade fram shepardspaj och nån kyckling.

AIK i kväll, dom har det lite struligt där också?

Ja, om man tycker vi har det jobbigt så är det ingenting hur de har det med rubriker och kravbild. Vår plan är uthållighet. Att inte springa i väg vare sig vi vinner mot Karlskoga eller förlorar mot AIK, utan att hålla oss till prestationen och ett tydligt spelsätt. Du kan budgetera dig till playoff eller beräkna dig ner i helvetet, men det tjänar inget till. Det är om vi springer i väg i tankarna som besvärligheterna kommer.

Laget i kväll?

Samma som mot Karlskoga med den skillnaden att Christoffer Ehn kommer in. Han börjar som extraspelare, men kommer att spela.

Hur är det att ha Roger i båset?

Det är bra och något som varit uppe till diskussion en längre tid. Han är inte tränare och ska inte bli det, men det är bra för honom att komma ner i båset och se hur vi agerar där. Det är en helt annan sak än att se på distans. Det är viktigt att påpeka att han själv inte sagt: ”Jag ska stå i båset”, utan det är vi som varit prestigelösa och vill få ut så mycket som möjligt av laget. Arto är perfekt för rollen som videocoach uppe på läktaren. Fördelen med Roger i båset är att han är spontan, har mycket känslor och kan ta spelarna på studs.

Hur är rollerna i båset?

– Jag har hand om forwards och Johan (Lundskog) om backar. Roger har en fri roll och pratar mer med varje individ.

Men du har sista ordet?

Ja, och det är också viktigt att klargöra. I synnerhet för de utländska spelarna som har mycket funderingar kring titlar och hierarki, säger Söderström och påpekar att jag skrivit i tidningen att han hade ”skickat ut” assisterande Lundskog till pressen efter Karlskogamatchen.

Det var bara för att jag inte vill att han ska få ta media bara efter förluster, utan även efter segrar. Nu lät det som att det fanns någon konflikt. Det gör det inte, jag var lycklig som ett barn.