Breaking: Lutar åt att IKO ger Piispanen chansen i SHL

Blogg

Arsi Piispanen – publikfavoriten, passningssnillet, den informelle ledaren – har varit en silly season-snackis sedan den 8 april, då IK Oskarshamn tog steget upp i SHL.

Har han speeden för SHL? Ska IKO våga satsa på honom? Ska han spela i någon annan klubb? Ska han lägga av? Ska han bli tränare? Jag vet att det diskuterats att han ska kliva in i roll som tredjetränare.

De flesta har nog trott att hans IKO-saga är all. Det har varit tongången. Att SHL-avancemanget blev ett värdigt slut för en av klubbens största spelare genom tiderna.

Själv har jag också mer och mer landat i att han nog inte kommer spela i IKO i SHL. Framför allt för att Daniel Stolt har pratat om att ”hitta en roll” för Arsi, samtidigt som han värvat två centrar och ska värva en till. Det innebär att IKO – Arsi exkluderad – skulle ha fem centrar: förstacentern, Goodwin, Franzén, Engsund och Söderqvist.

Var skulle Arsi-rollen finnas, liksom?

• • •

Döm av min förvåning när jag i kväll nås av trovärdiga uppgifter att det mesta tyder på att Arsi Piispanen spelar i IK Oskarshamn nästa säsong.

Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg är nämligen fast beslutna att de vill ha med nummer 16 upp. Dels som spelare, dels som ledartyp.

Enligt uppgifterna jag fått vill Åhlund/Hallberg använda Jyväskyläsnillet som tredjecenter i grunden. Sedan kan det så klart skifta, men i utgångsläget. Och visst, det är så klart hypotetiskt kittlande att kunna skicka in en tredjekedja med Arsi som center mellan, säg, Joakim Thelin och Filip Sveningsson.

Alltså två tredjedelar av kedjan som var en av allsvenskans allra bästa ihop med kvalhjälten Thelin.

Nu är ju inget påskrivet och dealen kan så klart falla på exempelvis löneanspråk, men – i skrivande stund tyder det mesta på att Arsi Piispanen gör sin sjunde (!) säsong i IKO och att han gör den i SHL.

• • •

IKO räknar med att sälja 1 300 säsongskort. 1 200 sitt och 100 stå. Det är 500 fler än förra året.

• • •

Man ska ju inte bländas av Youtube-hopklipp, men nog fasen ser Jake Newton på papperet ut som något av det vassaste IKO ställt på en blålinje. Man är ju svag för spelare – backar! – med Ulf Dahlén-skridskoskills och som dippar ett knä i isen när de bombar direktskott.

Verkar dessutom uppskattad av tidigare IKO-spelare. Jag har sett att både Mitch Wahl, Nic Deschamps och Cameron Burt har hyllat honom på diverse ställen. Goda referenser.