Betyg på Latitud 57-bokningarna 2015

Blogg

Skärmavbild 2015-02-14 kl. 00.37.20

Vid midnatt gjorde Latitud 57 sitt tyngsta släpp i festivalens historia.
Åtminstone sett till helheten.
Det var redan klart att Tomas Ledin ska headlina, nu plussade de på med Carola.
Skulle jag se till min egen smak så är det katastrofalt, men i ett större perspektiv är det ett mäktigt släpp, måste jag säga.
Spontant känns det till och med onödigt bra.
Ledin hade sålt slut den här festivalen på egen hand. Kanske Carola också.
Jag vet ju vad som lockar i Oskarshamn och att boka Sveriges två största svennebananartister samma år och komplettera med kelgrisen Mollie och en stor indieakt i Krunegård – ja, det är sjukt imponerande.

Dessutom har de en stor artist kvar artist kvar att presentera. En som är klar. Jag har hört säkra rykten om vilken och det är i så fall Sveriges största i sin genre, en av Sveriges största artister alla kategorier. Men jag ligger lite lågt för jag är inte helt säker här.

I vilket fall handlar det om artister för uppemot två millar, gissar jag.
Hur är det då möjligt för en festival med en artistbudget på ungefär hälften att boka det här, undrar ni?
Jo, som jag fattat det har ett stort företag gått in och betalat stora delar av Ledins gage. Dessutom hade Latitud tur i oturen när bokningen av Amanda Jenssen gick i stöpet. Hon ställde in och då fick festivalledningen chansen att boka en typ valfri artist från bokningsbolaget till samma pris.
Alltså, Carola.
Snacka om jackpott.
Allt detta skrivet med en brasklapp att jag fått saker om bakfötter, men jag tror det är så det ligger till.

För en festival som den här är det i alla fall en snuskigt bra lineup. Latituds överlägset starkaste genom tiderna. Då sålde de ändå slut alla 9 000 biljetter i somras och fick sätta lapp på luckan.

Jag har oerhört svårt för både Ledin och Carola, men kan inte vara annat än imponerad. Kvalitetsmässigt har jag stora invändningar, men kommersiellt sett går det inte att boka bättre.

Grattis till en slutsåld festival.

Förhoppningsvis gör det att vi kan få se Thåström och Håkan på Latitud 2016 😉

• • •

Nåväl, här har ni mina betyg på de bokade artisterna:

 

Skärmavbild 2015-02-13 kl. 22.41.57

Tomas Ledin

Sälja biljetter-betyg: CCCCC
Jag kan ju tycka precis vad jag vill om pekroalmannen från Sandviken. Precis. Vad. Tusan. Jag. Vill. Det spelar absolut ingen roll. Fredrik Söderströms favoritartist kommer fylla Brädholmen så att det sjunger om det. Han hade sålt slut den här festivalen ensam. Artister som Håkan Hellström, Kent, Robyn och Lasse Wimpa kostar mer, men frågan är om de lockat mer folk i Oskarshamn? Jag tror inte det.
Tomas Ledin är den ultimata 0491-artisen. Verkligen den ultimata. Jag hatar att det är så, men tuggar i mig faktum.

Mitt betyg: CC
Jag ska inte dra det här för långt. Jag tycker också att det ska bli rätt trevligt att stå med en plastmuggsöl (eller två) och lätt avmätt skråla ”Jag kallas för Smock, gillar knivhuggarrock och min idol…det är satan”.
Det är ju inte så att Ledin inte gjort några bra låtar.
Det har han.
Men framför allt har han gjort erbarmligt mycket skit. Efter Tillfälligheternas spel är frågan om han fått ur sig en enda låt som kan betecknas som bra. Ta bara Släpp Hästarna Fria. Vilken utomordentligt usel låt. Då är den ändå resor bättre än Du kan lita på mig. Ni vet låten där han sjunger: ”Jag vet vad jag gör, jag är inte bankdirektör”.
Är det tidernas sämsta svenska låt? Inte omöjligt.
Skärmavbild 2015-02-13 kl. 22.41.46

Carola

Sälja biljetter-betyg: CCCCC

Jag frågade mig nyss om det finns någon svensk artist som är mer lämpad för Latitud än Tomas Ledin. Efter lite betänketid. Ja, det gör det. Hon heter Carola och är också bokad.
Dom är i alla fall på samma nivå.
Sicket slöseri att riva av båda dessa giganter samma år. Det är ju inte frågan OM festivalgeneral Christian Åberg & Co kommer att sälja slut festivalen utan NÄR. Carola är tillsammans med Zlatan Sveriges största förnamn. Alla, ung som gammal, har en relation till henne. Hon sålde slut Kalmarsalen så det sjöng om det på fredagskvällen.
Drar vi ett tvärsnitt genom landet – från yngsta barn till äldsta tant – så undrar jag om inte Carola är Sveriges mest kända artist. Med betoning på mest kända, för särskilt mycket musik har hon inte åstadkommit i förhållande till sin popularitet. Men nu ska hon tydligen riva av hits i ett par timmar och Brädholmen kommer givetvis både skälva och välta.
Ni undrar om det kommer gå hem i 0491-land?
Simmar enbenta ankor i cirklar?

Mitt betyg: CCC

Jag lyssnar aldrig på Carola. Ingen gör väl det. Att hålla på så länge och lyckas att få ur sig så extremt få kvalitetslåtar är imponerande. Hon är Sveriges största artist i en mening, men en fullständig ickeartist i en annan.
Men skit samma.
Latitud är en radhusfestival och besökarna bryr sig sällan om kvalitet och jag medger att det ska bli riktigt trevligt att höra Tommy tycker om mig och Tokyo i motljus.
Skärmavbild 2015-02-13 kl. 22.42.05

Mollie

Sälja biljetter-betyg: CCC

Mollie blev ju både profetissa och prinsessa i hemstaden under Idolresan. Hon kanske inte säljer jättemycket biljetter, men hon är ju svinpoppis i stan och när folk ändå är inne på festivalområdet kommer de så klart gå och titta. Gissar att det kommer vara väldigt mycket folk när hon spelar och att det blir ett jäkligt häftigt ögonblick för Mollie, som avbryter Diggiloo-turnén för att lira på hemmaplan.

Mitt betyg: C

Kommer bli dundersuccé. Oskarshamn kommer älska att hylla stadens dotter. Själv kommer jag nog vara på förfest.

Skärmavbild 2015-02-13 kl. 22.42.15

Markus Krunegård

Sälja biljetter-betyg: CC

Är jag lite snål här? Kanske. Möjligt att Krunis är mer poppis än jag tror. Men känslan är att han är lite för svår och har lite få få hits för att kränga jättemycket plåtar.

Mitt betyg: CCCC

Det här ska bli skoj. Borde få avsluta lördagsnatten. Hoppas mest på LA LA, Piller i badkaret och Under broarna i Skanstull. Ska också bli intressant att se om vår nöjeschef, Kim Ustamujic Johansen för första gången i tidningens historia fyrar av sex fjädrar.

Skärmavbild 2015-02-14 kl. 00.14.45

JTR

Sälja biljetter-betyg: CCCC

Här chansar jag. Vet nada om de svenska bröderna som charmade Ronan Keating, Dannii Minouge och de andra i juryn för Australiens X-factor. Men låten Ride har 1,5 miljoner spelningar på Spotify och de har vart förband till The Fooo. Och tydligen ska de vara med i Mello också.

Mitt betyg: C

Oavsett när JTR spelar så sitter jag på min Petra Gustafssons och Pär Vibergs veranda vid Gotalandsterminalen och dricker hallongroggar.

• • •

Icke förhandlingsbart.