Avslöjar: Ännu en Vimmerbyspelare till IKO (+ scoutingrapporter på HH och PN + ett förslag på en spetsback)

Blogg

Det sägs att jag nattbloggar för sällan numera och jag kan så klart inte annat än hålla med. Men det är som det är, åldern tar ut sin rätt. Jag har varit 37 i rätt många år nu och det är en påfrestande åldersvolt att vara fast i.

Hur som helst. En volt, eller snarare bubbla, som jag är på väg ut ur är IK Oskarshamns SHL-kvalsbubbla. Det är den bubbligaste bubbla jag varit inne i. En dryg månad har jag suttit inkapslad, likt IKO-fansen gjorde i buren i Timrå. Är btw fortfarande inte ur den, bubblan, då svallvågorna efter avancemanget lär gå höga nån vecka till.

• • •

Alla går nu och väntar på vad IKO ska få ihop för första, historisk SHL-trupp.

Jag gissar att en spelarbudget kommer hamna runt 25-30 miljoner kronor. Det var där Timrå låg. De drar ner med 20 miljoner nu, till ungefär åtta, enligt Hockeypuls. IKO lär gå motsatt väg.

Än så länge finns dock inget konkret om vilka spetsspelare som är på väg in.

IK Oskarshamns nya sportchef, Daniel Stolt, fiskar i stället i grundare vatten so far.

• • •

Sedan tidigare har uppgifter läckt ut att IKO sajnat Vimmerby-backen Pontus Näsén.

Det ska stämma. Han ska ha skrivit på, enligt folk jag pratat med.

Jag kollade liter referenser på Näsén och det låter lovande: ”Kan bli en sensation om han fixar fysen. När Näsén är som bäst är han SHL-mässig. Jag har aldrig sett en back med bättre handleder i hockeyettan, lägger backhandflippar på bladet”, säger en initierad person som sett Vimmerby mycket under säsongen.

Jag vet att det är ett jävulsgap mellan ettan och SHL, men beskrivningen kunde ju ha varit värre. Låter ju som klippt och skuren för IKO:s tikitaka-uppspel.

• • •

Men inte nog med Näsén. Enligt uppgifter jag fått från två håll i dag så är även Hampus Harlestam, även han från Vimmerby, klar för IKO.

Jag tänkte först att det kanske rörde sig om en värvning gjord för allsvenskan, men som bröts när det blev SHL.

Men så verkar inte fallet vara.

Han ska vara SHL-klar.

• • •

Vem är då Hampus Harlestam?

26 bast, Lidingö Vikings HC som moderklubb, 177 centimeter kort. Gjorde 47 poäng på 48 matcher i ettan och kvalet. Var som bäst i kvalet där han snittade klart över en pinne.

En scout jag pratat med säger: ”Han är tillräckligt mångsidig och skicklig för en lägre SHL-lina. Jag tror att han skulle reda ut det. Bra rollspelare som kan gå både center och vinge”.

 

• • •

Negativt: Både Harlestam och Näsén är helt oprövade – även med allsvenska mått mätt. Nu är det SHL. Men Joel Persson verkar ha krattat upp en ny slags manege.

Positivt: Det är två spelare som Stolt tagit till Vimmerby, som gjort det suveränt i ettan och som han vet precis var han har. Det var så Kenttä jobbade och jag tycker inte det är helt tokigt att göra så med åtminstone ett par spelare. Sedan är det ju i princip ”gratisspelare” också, så chansningen är minimal.

• • •

Sedan sägs det ju att IKO även ska vara heta på Emil Wahlberg i Västervik. Det vet jag inget om, men där kostar det desto mer, då SHL-klubbar enligt en tabell måste betala en rejäl slant (250 000 för uråldrige, nåja, Wahlberg om jag fattat rätt) för att lösa spelare från allsvenskan oavsett om de har kontrakt eller ej.

Edit: Fel av mig. SHL-klubbarna behöver inte betala för HA-spelare i den meningen. Alla klubbar lägger i stället lika mycket pengar i en pott och så utgår betalning därifrån.

• • •

Till sist. Förslag på en spetsback.

Anton Mylläri fick lämna Malmö häromdagen. Snacka om att han skulle passa in i IK Oskarshamns sätt att spela, att han skulle älska att slå de små kortpassningarna in i mitten, lite som Malmö också spelat.

Anton är en helt annan spelare nu än när han var i IKO senast. Han håller bra, till och med mellan varven hög, SHL-klass. Var stundom en av Malmös bättre backar och får lovord från Skåne.

Förmodligen inte superdyr heller.

Jag skulle applådera den värvningen.