Balladen om när IKO-fasaden rämnade

Blogg

abIK Oskarshamn 2012

Banan-Johnny hade köpt en Skotte till mig som färdkost. Trevligt. Fint av honom. Gud vad gott det är med Skotte. Jag åt upp den redan i höjd med Jämjö.

Väl på plats i Karlskrona irrade jag runt en bra stund innan jag hittade en parkeringsplats för OT-bilen.

Du är inte världsvan, direkt, sa Johnny.

Jag har varit i Australien, sa jag.

End of discussion.

När domaren släppt pucken så blev det en intressant förstaperiod, där lagen lite turades om i att passa pucken till spelare med annan färg på tröjan.

IKO var nog värst. Örnarna från Döderhultsvik fick över en minut i fem mot tre och lyckades inte skapa någonting. Mest häpnadsväckande var att Marc Zanetti, helt oprovocerad, spelade pucken till en KHK-spelare. Ofattbart uselt. Så får inte en förstaback göra, i synnerhet inte i fem mot tre.

Men inte nog med det. Anton Blomqvist passade till KHK-spelare i egen zon bara för att få tillbaka pucken och sedan ge tillbaka den igen.

Dråpligt.

Alexander Bergström – som jag spelat gitarr med på en julfest en gång – bjöds hux flux på ett friläge. Han må vara en usel gitarrist, men vara fri i hockey kan han. Avslutet var bra, satt dock i stolpen. Men tydligen tyckte inte IKO-spelarna att det var nog med att bjucka Berget på ett friläge. Sekunder efter stolpskottet bestämde sig Greg Squires – som i tisdags bjöd Mora på 3–3 – för att ge Bergström en ny chans.

Osbysonen med det kassa G-durackordet fick ytterligare en gång prova på att skrinna sig fri från blå. Kroselj sprattlade förgäves när Bergström prickade in pucken.

HemmapremiŠr, IKO-Karlskrona 5-1. Gasper Kroselj.

Dumstrut på ”Ekorren” från New York. Han är fasen inte bra på att passa lätta passningar.

Men IKO-dumheterna slutade inte här.

I andra gjorde visserligen Söderströms manskap ett ärligt försök att komma in i fajten. Det var rätt nära, IKO var bättre ett tag. Men så dunkade plötsligt Maksim Matushkin, av alla semivitryssar, upp en våldsam mörsare bakom en Bergströmskymd Kroselj.

Vet du vad som var det sämsta med att du lämnade Oskarshamn? frågade jag Matushkin som icebreakingfråga, när jag träffade honom i Telenorkatakomberna efteråt.

, sa han förvånat.

Jo, du och Carl-Johan Svensson lovade mig en gång att ni skulle bli franchisetagare och starta Oskarshamns första Subwayrestaurang. Jag älskar ju Subway och trodde er ju. Det var illasinnat, sa jag ledset.

Matushkin skrattade våldsamt och jag framstod nog som en belgianblue-elefant i den där porslinskatakomben av klyschiga mittzons- och hybridsicingsfrågeställningar.

Men, men, det tar jag och det kanske var det bra för mig och min välsvarvade OLW-kropp att det inte blev någon smörgåsrestaurang i stan.

• • •

Back to the game.

IKO rasade fullständigt och KHK gjorde 4–0 i mittenakten.

Då rann bägaren över för kaptenen Anton Blomqvist och OS-spelaren David Rodman. För första gången den här säsongen såg vi lite av den där öppna anstalten som Fredrik Söderström pratade om på upptakten.

Fast på ett dåligt sätt.

Blomqvist drog verbal kniv i båset och Rodman ord-roundkickade tillbaka. Det var storbråk, öppna spjäll och hela havet stormar. 2 500 pers tittade på och ett tag trodde vi nog lite till mans att det skulle gå till handgemäng.

Nu gjorde det inte det, men att IKO-fasaden rämnade var illa nog. Söderström sa det han måste säga – att det är hälsosamt med divergerande åsikter – men innerst inne i sin vänliga Leksandslekamen ville han nog bara få den här lördagseftermiddagen ur världen en gång för alla.

Jag vet att IK Oskarshamn suktar efter ett hårdare klimat i det omklädningsrum där Söderström varit alldeles för bra på att skapa en alldeles för bra stämning, men en lagkapten och en stjärnspelare som så uppenbart tar en tuppfajt i båset är inte uppfriskande, det är bara ledsamt.

Högt i taket är en sak, bråk inför öppen ridå en annan. Det får inte förekomma helt enkelt.

• • •

Om vi bortser från sponsorer, publik, medspelare och andra berörda så har ju även motståndaren ögon. De garvar tandskyddet av sig och tar fördel av det. Rätt enkel psykologisk matematik.

I det prekära läge IKO befinner sig har de fasiken inte råd med inbördeskrig. Snarare måste de lära sig att 1) passa pucken till lagkompisar, inte motståndare, 2) vara kompisar.

Anton Blomqivst sa efter matchen att han och Rodman skakat hand och glömt bråket och Söderström sa att det inte skulle förvåna honom om de satt bredvid varandra och skojade i omklädningsrummet.

Tjena.

Snygg retorik förvisso, men det spelar ingen roll. Jag har hela tiden trott på det här IKO-laget (och gör det till viss del fortfarande, jag tycker det finns så förbaskat många duktiga hockeyspelare i laget) men nu har de satt sig i en knivig sits.

Efter gurglet i Blekinge kommer laget att synas i varenda söm framöver.

Bara segrar räknas. Allt annat kommer – i folks ögon, de som betalar inträde – att vara en frukt av dålig stämning och bristande kemi.

• • •

På hemvägen stannade vi och åt på McDonalds. McChorizo kan ju inte få annat än 500 getingar. Däremot blir det överkorsad fjäder till Johnny för att han inte öppnade sin Pollypåse med Ahlgrens bilarsmak. – Den ska jag äta när jag kommer hem.

• • •

Gasper Kroselj blev utbytt för andra bortamatchen i rad. Slutsatsen av det är obefintlig. Slovenen kan kanske lastas för Victor Löfstedts gubbhörnsmyra, men inget annat. Ingen skugga, således.

• • •

Lite stolt över mig själv att jag inte tog någon smörgås på pressläktaren. Annat med Roger Jönsson.– Ah, den här är jag värd, sa han storögt, innan leverpastejmackan lämnade jordelivet för Olofströmsmagen en gång för alla.

• • •

IKO ska ha spelarmöte under söndagen och givetvis kommer det att skickas ut positiva bulletiner därifrån. Bara att hoppas att de, bulletinerna, är på riktigt och inte spel för galleriet.

• • •

Mitt näst sista konstaterande den här höstnatten får bli att IK Oskarshamn har gott om duktiga hockeyspelare, gott om kämpande hockeyspelare. Men det råder brist på en sak: playmakers.

Killar med blick för spelet, med ögon i nacken.Egentligen finns det bara två. Men när Arsi Piispanen har långtidsont i knät och David Rodman leker turist så är IKO fortfarande ett kompetent hockeylag, dock utan dimensioner.

Två spelare som IKO står och faller med.

• • •

IKO-KHK. Arsi Piispanen tar sats fšr en tackling mot KHK:s PŠr Lindholm.

Sista defactot blir det jag redan berört. Jag tycker att det här laget är lite för bra för att ligga och skvalpa i botten av en uppenbart och oväntat svag (måste tolka så) allsvenska. Gasper Kroselj är den bästa målvakt IKO haft på länge, backlinjen är bra och framåt finns det både djup, spets, bredd och x-factor-spelare nog för att jobba in en sjumatchersserie mot Modo eller Leksand i mars.

Men då håller det fan inte att bete sig som småbarn i båset.